Menu
De Germaanse Godin Tanfana / De Witte Wieven / Losser / Mythes/Sagen

De Germaanse Godin Tanfana

In het Twentse Oldenzaal wat zich in de gemeente Losser bevind. Ligt de Tankenberg deze heuvel is met 81,8 meter boven NAP de hoogste in zijn omgeving. Rondom deze omgeving was voor de vroegere bewoners een heilige plek. Vanwege het bevinden van een koepel bovenop de Tankenberg bevind. Vanuit de koepel kun je genieten van het prachtige uitzicht. Bij helder weer kun je zelf tot ver in Duitsland kijken. Deze koepel zou van de Germaanse Godin Tanfana zijn, die tevens, volgens sommige verhalen, de leidster van de Witte Wieven zou zijn.

De geruchten die over de Tankenberg gaan is dat er vroeger een Romeinse Tempel ter ere van Tanfasa heeft gestaan, helaas zijn daar nog geen directe bewijzen voor. Op deze heuvel zou ook een ‘onmeunig’ grote zwerfkei hebben gestaan die gedient zou hebben als offersteen. Echter, de Rooms-Katholieke Kerk had in die tijd geen behoefte aan heidense rituelen. Vandaar dat er in 1642 een bevel van de Burgemeester van Oldenzaal kwam om de steen te verplaatsen van de Tankenberg naar het centrum van Oldenzaal. De steen is destijds naar de Plechelmus Basiliek geplaatst. Deze opmerkelijke grote zwerfkei zou nog altijd over magische krachtvelden beschikken. Degenen die hier gevoelig voor zijn, zouden bij aanraking van de steen de energie van de steen kunnen waarnemen.

Een ander belangrijk ritueel wat werd uitgeoefend door Tanfana en haar volgers, was het drinken van heilig wat uit de gouden beker. Dit werd lang in twijfel gebracht, tot in 1840 net over de grens in het Duitse plaatsje Uelsen een opmerkelijke archeologische vondst gedaan werd. Een boer genaamd Pamann had tot zijn verbazing een 11,5 cm grote, gouden beker gevonden. Volgens de archeologen komt deze beker uit 750 – 600 v.C. en is hierdoor één van de belangrijkste archeologische vondsten in zijn categorie. Tevens is er op de achterwand van de koepel op een steen een tekst van Tacitus te vinden. Deze tekst verwijst naar e verwoesting van het heiligdom van Tanfana in het jaar 14 na Chr. Misschien is de sagen over Tanfana niet eens een echte mythe maar een ware gebeurtenis.