Menu
Almelo / Borne / Dialect / Enschede / Haaksbergen / Hellendoorn / Hengelo / Hof van Twente / Losser / Oldenzaal / Rijssen-Holten / Tradities / Tubbergen / Twente / Twenterand / Vlag Twente / Wierden

De Twentse vlag

Je kent hem vast wel de Twentse vlag, een wit steigerend paard op een rode achtergrond. Maar waar staat deze vlag eigenlijk voor? Waarom dat paard? Waarom rood?

Nadat regionalist J.J. van Deinse rond 1926 het Twentse volkslied had geschreven, werd er aan hem gevraagd om een regionale vlag te ontwerpen. Met aansluiting op de theorie dat de Tukker van oorsprong Saksen zijn, koos hij voor een wit steigerend paard met een rode achtergrond. Hiermee word verwezen naar Sleipnir, een goddelijk paard dat door de Saksen geassocieerd wordt met macht. Deze keuze voor de Saksenros is niet geheel origineel, de schimmel stond al in andere wapens, neem bijvoorbeeld het Britse Graafschap Kent, de Duitse regio’s Hannover en Westfalen. Twente is mogelijk zelfs verbonden met het embleem van sportwagenbouwer Ferrari. Het verhaal gaat namenlijk dat Enzo Ferrari zich liet inspireren door het Westfaalse ros.

Een dierenlogo zou beter bij je blijven hangen dan een ander soort logo. Dit geld voornamelijk voor een paardensymbool – een paard staat namelijk voor kracht, energie en dynamiek. Vergelijk een streek- of stadsbus van Twente maar eens moe die van Ommen. Een paardenembleem is toch een stuk krachtiger om naar te kijken dan naar afbeeldingen van spelende mensen?

Echter, de Twentse ros is dus minder Twents dan menigeen denkt. Het paard komt uit van oorsprong uit Duitsland. Dit kan je meteen zien als je de Twentse vlag met die van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen vergelijkt. Ze zijn namelijk vrijwel identiek, net als de Nedersaksische ros heeft die van Twente de staart omlaag. Het symbool van de drie paarden zou betekenen dat Twente meer over de Duitse grens te kijken.