Menu
De Eelerberg / Fietsen / Hellendoorn / Natuurgebieden / Twente / Wandelen

De Boksloot

In de vorige eeuw verwierf familie Meinzes grote stukken grond op de Eelerberg en in het Rhanerveld. In het verloop van de opvolgende jaren werd de Eelerberg tot een groot landgoed omgevormd. Echter, dat moet niet heel gemakkelijk zijn gegaan. Want hoe moest met daar aan kunstmest komen en hoe moest het hout aangevoerd worden. Met deze reden is er in 1863 begonnen aan de aanleg van de Boksloot. Deze werd een jaar later aangesloten op het Overijssels Kanaal. De naam Boksloot is afkomstig van het platboom-vaartuig, waarmee ze door de sloot konden varen deze heette ook wel een bok.

Om deze te keren werd er aan het einde van de Boksloot een zwaaikom gecreëerd, deze is nog steeds zichtbaar. Door middel van het Overijssels Kanaal werd het mogelijk om vanuit Zwolle en Amsterdam benodigdheden te brengen naar het landgoed. Tevens werden er landbouwproducent, veldkeien en later hout terug vervoerd naar het Overijsselse Kanaal. Deze producten werden door bokken vervoerd naar het kanaal. De bokken werden getrokken door paarden die een jaagpad langs de sloot hadden.

Door de jaren heen heeft de Boksloot verloren als aan- en afvoer. Hierdoor is het jaagpad niet meer zichtbaar. Maar dit maakt de plek niet minder mooi. Zo heeft de natuur de Boksloot overgenomen. Zo hebben zich bomen en struiken ontwikkeld. In het water begonnen planten en dieren te leven. Dit heeft de Boksloot tot een onderdeel van het natuurgebied de Eelerberg gemaakt.

Tegenwoordig is het een prachtige omgeving waar gefietst, gewandeld, gemountainbiket en paard gereden wordt. In de zomer kan er gezwommen worden in de Boksloot en in de winter wordt er vaak zodra het ijs dik genoeg is op geschaatst.