Menu

Welkom

Jasmijn

Als u ooit al eens in het bijzondere Twente bent geweest dan weet u natuurlijk dat deze streek tot een aantal betoverende plekken beschikt. Toch zijn er ook mensen die nog niet met deze streek bekend zijn, vaak denken deze mensen dat de inwoners van deze streek veelal boer zijn en nog niet ver in de tijd zijn. Echter, pas wanneer je naar Twente komt, zie je pas hoe mooi en bijzonder deze streek is.

De ligging

Waar ligt Twente? Regio Twente ligt in het oosten van de provincie Overijssel en grenst aan Duitsland. Het heeft in het westen en noorden de streek Salland en in het zuiden de Achterhoek (Gelderland) aan zich grenzen. Twente bestaat uit de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. is in het oosten van de provincie Overijssel, met in het westen en noorden de streek Salland, in het zuiden de Achterhoek (Gelderland) en in het oosten ligt Duitsland.

Naamgeving

Ondanks de betoverende plekke heeft Twente best een aparte naam als er bij na gedacht word. Hoe is deze dan eigenlijk toch stand gekomen? Hiervoor zijn twee gangbare theorieën voor. De oudste theorie gaat terug tot de zestiende eeuw, men identificeerde Twente als het leef- en woongebied van de Germaanse stam de Tubanten die bekend was uit de Romeinse oudheid. De tweede theorie is gebaseerd op de overeenkomst tussen de namen Twente en Drenthe. Vroeger werd Twente geschreven als Twenthe. Zo is naam Drenthe afgeleid van het telwoord drie, denkt men dat Twente is afgeleid van het woord twee. Voor de elfde of de twaalfde eeuw grensden Drenthe en Twente nog aan elkaar.

De inwoners

Zijn de inwoners van Twente echt allemaal boeren? Nee, de inwoners noemen zichzelf liever Tukkers. De naam Tukker was vroeger wellicht een niet soort scheldwoord, voor de gehandicapte inwoner van Twente. Deze inwoner, die vaak gebreken had zijn benen, was dan op bedevaart naar het Duitse Stadslohn, om hopelijk hier genezen te worden. Dit zou voor de Duitsers passanten een reden zijn om rond de 1870, Tukker al te gebruiken als soort scheldwoord. Het werkwoord: ’tukkeren’, betekende toen dus mank lopen.

Maar het werkwoord heeft nog meerdere betekenissen zoals; talmen, dralen, aarzelen of afwachten. Hier luidt weer een andere verklaring uit voor de naam Tukker. De houding van de inwoners is vaak wat bedachtzaam en rustig. Het spreekwoord ‘de kat uit de boom kijken’ past daarom ook zeer goed bij de aard van een Tukker.

Foto bij Susan Elbert