Menu
Almelo / Borne / Dinkelland / Enschede / Haaksbergen / Hellendoorn / Hengelo / Hof van Twente / Losser / Oldenzaal / Paasvuur / Rijssen-Holten / Tradities / Tubbergen / Twenterand / Wierden

Paasvuur

Over de hele wereld word de wederopstand van Jezus Christus met Pasen gevierd. Van oorsprong is de paasviering van de het Katholieke geloof. In Twente kennen ze bij de paasviering een aantal unieke tradities waardoor vele Tukkers terug komen naar hun geboortestreek, om Pasen te vieren.

Één van waarschijnlijk grootste tradities is het paasvuur. Een paasvuur is een grote stapel gemaakt van bomen, pallets, takken en ander brandmateriaal. Deze wordt vaak op Eerste paasdag aangestoken.

In Twente hebben ze er nu een beetje een wedstrijdje van gemaakt wie het grootste paasvuur kan maken. Zo heb je Espelo, een dorpje met ongeveer 370 inwoners, zij hebben in 2012 een paasvuur van bijna 46 meter hoog gemaakt. Hiermee staat Espelo dan ook in het boek van Guinnes World of Records.

Niet alleen in Espelo kun je een paasvuur vinden maar bijna in elk dorp kom je er wel één of twee tegen. Vaak wordt er tijdens het paasvuur ook wat gedronken en kun je er eten kopen. Het is dus echt een feestje, en zeker een leuke, unieke ervaring om te beleven als je in Twente bent rond Pasen.