Menu
Kroamschudden / Tradities / Twente / Twentse feitjes

Kraamschudden

Tot op de dag van vandaag is kraamschudden, ook wel kroamschudden heel normaal in Twente. Misschien is het wel een gekke benaming als je er nog nooit van gehoord hebt en denk je misschien zo schudden toch niet met het pas geboren kindje?!? Maar nee hoor, ze gaan dan op kraamvisite of kraambezoek om de kersverse ouders te feliciteren en de kleine te begroeten.

Oorsprong

Vroeger toen er nog geen kraamverzorgsters waren werd deze taak gedaan door de buurvrouwen van de kraamvrouw. Deze vrouwen stonden haar bij, bij bijvoorbeeld; de eerste keer bad- of verschoonsessies, de haartjes verzorgen en ondersteunen bij het verzorgen van de kleine totdat zij weer aangesterkt was. Na een of twee werken gingen ze samen, als soort afsluiting, op kraambezoek en brachten dan een krentenwegge mee. Deze werd dan tijdens het bezoek uitgedeeld aan alle visite. Bij het kraamschudden werd de nieuwe kleine dus als het ware opgenomen, verwelkomt in de gemeenschap.

Geboortegebak

De krentenwegge is een Twents brood vol krenten wat tijdens feesten gegeven wordt en bestaat al een tijdje. Vroeger was het bedoeld als een soort geboortegebak en werd zeker bij de eerstgeborene gegeven. Dit was namelijk teken van een hechte gemeenschap. Vandaar dat ook het gehele dorps- of buurtgemeenschap hierbij aanwezig was.

Tegenwoordig is het nog steeds een traditie vanwege dat veel vrouwen na de geboorte van hun kind een tekort aan ijzer in hun bloed hebben. Gelukkig bevind zich in de krenten en rozijnen ijzer waardoor dit gehalte weer wat omhoog komt.

Eigenlijk is het dus best een handige en zorgzame traditie van die eigenaardige Tukkers.