Menu
Noaberschap / Tradities / Twente

Noaberschap

Het bijstaan van een buur omdat deze zich in een moeilijke periode van zijn/haar leven bevindt. Of helpen bij een pas geboren kindje, kroamschudden, maar het is ook het helpen bij een trouwerij of begrafenis. Niet alle deze dingen maar nog veel meer dingen kunnen als noaberschap gezien worden.

Als buur, ook wel noaber genoemd, ben je er voor elkaar en steun je elkaar. Een noaber krijg je niet zomaar, er zijn een paar ongeschreven regels die je moet op volgen. Zo behoor je, bijvoorbeeld als nieuwkomers in de buurt, de buren uit te nodigen voor kennismaking. Door deze kennismaking zet je, je als het ware een soort van open voor de gemeenschap.

Als gemeenschap wordt er op op elkaar gelet. Aangezien niemand zich in een moeilijke periode alleen moet voelen of er alleen voor staan. Maar ook blije momenten moeten gevierd worden en dat doet natuurlijk ook niemand graag alleen.

Noaberschap staat dus eigenlijk kort gezegd, voor het zorgen voor anderen en steunen. Vaak weet men wat er bij de ander aan de hand is en willen ze graag een handje helpen. Als bijvoorbeeld een buur met de trekker vast staat op het land, is bellen vrijwel bijna nooit echt nodig aangezien een andere buur al onderweg is om te helpen.