Menu
Activiteiten / Dagje Uit / Musea / Twente / Wierden

“Sköpke” het Klompenmuseum

In de vroegere jaren was Enter echt een ‘klompendorp’ er telde namelijk ooit wel meer dan 300 klompenmakers. Gelukkig is dit niet verloren gegaan want er is een klompenmuseum opgericht in Enter. Hier wordt de geschiedenis van de Enterse klomp, de Enterse klompenmakers en hun gereedschappen getoond. Niet alleen deze geschiedenis is te zien maar tevens kan je er ook klompen vinden uit heel Nederland, en zelf uit andere landen!

Door middel van een videopresentatie kan er gekeken worden naar hoe vroeger, handmatig, de klompen gemaakt werden van wilgen- of populierenhout. In de werkplaats naast de expositieruimte zijn twee oude machines die tot de jaren vijftig van de vorige eeuw gebruikt werden. Tijdens eventuele rondleidingen kan hiermee een demonstratie gegeven worden. Tevens wordt er in de grote schoolvakantie elke woensdag- en donderdagmiddag demonstratie gegeven over handmatig klompen maken.

Sinds 2013 is het museum een officieel Nederlands cultureel erfgoed. Tevens heeft het Klompenmuseum het predicaat van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Dit komt mede door het feit dat in het museum de enige mogelijke opleiding tot handmatig klompen maken van Nederland is. Vandaar dat dit graag behouden zou willen worden.

Hogebrink 4,
7468CB Enter