Menu
Huttenkloas / Mythes/Sagen / Oldenzaal / Uncategorized

Huttenkloas

Het verhaal over Huttenkloas is echter geen echte sagen maar een waar bewezen waargebeurd verhaal. Klaas Annink, ook wel Huttenkloas genoemd war een beruchte crimineel die woonde op het platteland dichtbij Bentelo. Klaas werkte als loonwerker, maar had ook lange vingers. De koopliederen die zich bevonden op de landweggetjes rondom Bentelo, stonden te trillen als een juffershondje.

Het verhaal gaat dat er twee slagers uit Delden onderweg waren naar de veemarkt in Hengevelde, bij Klaas op het erf zijn beland. Deze slagers zouden van plan om een kalf te kopen. Toen Klaas dat hoorde dacht hij dat ze ook nog al wat geld bij hun zouden hebben. Met dit in zijn hoofd was hij al onderweg om zijn bijl uit de schuur te halen, hij zou de heren een kopje kleiner willen maken. Maar de slagers roken onraad en maakten zich snel uit de voeten.

Echter, Pompen-Herman had niet zo veel geluk als de slagers. Pompen-Herman was een neef van Klaas zijn vrouw, dus een bekende van de familie. Hij wist wel dat Klaas dingen uitvrat wat niet door de beugel konden maar kwam alsnog geregeld op het erf om een praatje te maken. Helaas had Pompen-Herman nog wel eens last dat hij zijn mond voorbij kon praten, dat werd Klaas net wat te riskant. Met hulp van zijn zoon, Jannes, hebben ze Hermans zijn hersens uit geslagen met een bijl.

Het laatste slachtoffer van Huttenkloas was Willem Stint, een marskramer uit het Münsterland. Hij was op doorreis en was bij Klaas beland om een nacht door te brengen. In die nacht is Willem vermoord door Klaas en Jannes met de zeer gevreesde bijl. Maar door het speurwerk van de vader van Willem Stint, werd Huttenkloas en zijn familie gearresteerd en bestraft. Deze bestraffing was echter niet zo aangenaam. Klaas heeft 110 dagen vast geketend op een dwangstoel gezetten in afwachting van het proces. Hierna zijn hij en Jannes ter dood veroordeeld, ze werden op de gangenbult in Oldenzaal levend geradbraakt (al hun botten werden gebroken met ijzeren staven). Zijn vrouw Aarne zou gewurgd worden aan de wurgpaal. En zijn jongste zoon Gerrit letterlijk op een boot gezet aangezien hij verbannen werd.