Menu
De Witte Wieven / Enschede / Mythes/Sagen / Uncategorized

De Witte Wieven

Dit is waarschijnlijk het bekendste mythologische wezens van ons land. Er zijn vele verhalen over deze in het verleden overal gevreesde spookachtige witte gedaantes. De witte wieven wonen als vrouwenfiguren overdag onder de grond of in het moeras en komen tijdens de avond en de nacht zwevend tevoorschijn, volgens de legendes.

Als de mist als een soort witte dunne doorzichtige deken over de weilanden beweegt. Lijkt het zo tegen de zonsondergang tot leven te komen. Deze mistflarden werden vandaar vergeleken met de witte wieven.

De witte wieven zijn drie vrouwenfiguren in het wit die te voorschijn komen tijdens nevel. De drie vrouwen zouden overleven door te eten wat het bos hun schenkt. Zij zouden geen heksen zijn maar toch zouden ze je op een bepaalde manier willen verleiden door om met ze mee de bossen in te gaan. Zodra je diep het bos in bent en merkt dat je verdwaald ben zou men je niet kunnen horen schreeuwen.

De witte wieven zijn op meerdere plekken in Twente waargenomen zijn, maar zouden zich voornamelijk in het buitengebied van Lonneker bevinden.

Foto van Susan Elbert