Menu
De Sallandse Heuvelrug / Mythes/Sagen / Old Minneke / Rijssen-Holten / Uncategorized

Old Minneke

Het hol van Old Minneke was op de diepste plek van het Numendal, dit ligt nabij de Holterberg. Als je op die plek schreeuwt of gilt, zal niemand je horen.

Old Minneke was een bijzonder minzieke en frappant lelijke vrouw. Ze was door een bovennatuurlijke macht begiftigd en had voornamelijke op de jonge boerenzonen gezien. Zodra deze met haar, haar hol betraden konden ze terug keren met zoveel goud als ze maar mee konden krijgen. Daartegenover stond wel dat ze één keer in de week een nacht met haar in het hol doorbrengen.

In de nabije omgeven van de heksenkuil had je De Vlishoek. Hier woonde vroeger een arme boerenzoon genaamd Gait. Gait woonde bij zijn ouders en had van zijn vader al verhalen gehoord over Old Minneke.

Op een dag ging Gait boodschappen doen en kwam onderweg een jongedame tegen, Golida. Zij was een dochter van de rijkste boer uit de omgeving. Gait en Golida kwamen aan de praat en het klikte tussen die twee. Na een gezellige tijd samen doorgebracht, dacht Gait ik breng haar meteen naar huis. Eenmaal bij haar huis aan gekomen, kwam haar vader er aan. Hij begon te lachen en zei dat Gait alleen Golida mocht trouwen als hij een kruiwagen vol goud mee zou nemen.

Dag en nacht was Gait wakker denkend over het meisje waar hij verliefd op was geworden. Maar hoe kon hij, als arme boerenzoon, nou aan dat goud komen? Hij begon te twijfelen of hij zich niet één keer door Old Minneke moest laten vangen. Voordat hij het wist had hij zijn ziel in geruild voor goudstukken aan de hekst.

Zoals belooft trouwden Gait en Golida met elkaar. Na een tijdje merkte Golida dat Gait niet meer zo vrolijk was. Hij moest immers elke woensdag een bezoekje brengen aan de heksenkuil van de Old Minneke.

Op een zekere dag bedacht Golida zich en deed zich voor als arme boerenzoon om de heks een lesje te leren. Old Minneke, die zich begon te vervelen met Gait, trapte er in ze rennende achter Golida aan. Voordat ze het wist rende ze over de grens van haar gebied, zo het gebied van de Wilgenman in. De Wilgenman is een andere legendarisch figuur, die als enige Old Minneke kon verslaan als ze op zijn territorium kwam. In de achtervolging achter Golida werd Old Minneke gegrepen door de Wilgenman, waarna hij haar in de Ijssel smeet.

Daarna is ze nooit meer vernomen. En Gait en Golida? Die waren weer dol gelukkig, Gait had zijn vrolijkheid weer terug waar Golida verliefd op was geworden.

Foto van Susan Elbert