Menu
Activiteiten / Dagje Uit / Hof van Twente / Twente

Molen de Hoop

Voor de Molen van Buursink, ook wel bekend als Mölle van Buursink of Mölle van Maarkel, werd op 17 december 1835 toestemming geven om te plaatsen. Binnen een jaar is de molen “De Hoop” gebouwd. De koren- en pelmolen heeft voor meer dan zestig jaar met de wind gezorgd voor de nodige aandrijving. Echter, in de negentiende eeuw werd er een oliemotor toegevoegd als krachtbron.

Helaas werd er in 1924 een elektromotor in dienst gesteld, dit veroorzaakte dat de onderhoudstoestand van de molen erg bergafwaarts ging. Dit was dan ook de reden dat de toenmalige molenaar, Gerardus Buursink, om de molen stil te leggen. De stellingen en wieken waren er zo slecht aan toe dat de enige uitweg slopen was.

Na ruim een halve eeuw werd er gesproken over een mogelijke restauratie van de molen. Mr. M.A.P. van Haersma Buma en H.A.J. Schuurman waren het met elkaar eens, de restauratie moest slagen! De molen zou geheel naar oorspronkelijk staat hersteld worden zodat een stuk agraische geschiedenis voor het nageslacht behouden wordt.

Tegenwoordig

Tot op de dag van vandaag is de Molen nog steeds in zijn werking en wordt er in de molenwinkel allerlei verschillende meel, graan en natuurproducten vinden. Tevens is er in de muldershoes plaats om iets te drinken en te genieten van een plak Twentse Kruidenkoek of krentenwegge. Er is hier ook zeker een mogelijkheid om een besloten feestje, tot vijfenveertig mensen, te geven.

Door de geschiedenis van deze molen is het zeker een aanrader om heen te gaan kijken! Het is namelijk niet voor niets een agrarisch monument. En je kan er tevens ook nog eens heerlijke producten halen.

Stationsstraat 33, 7475 AL Markelo